dissabte, 8 de desembre del 2012

10 consells per motivar la lectura


La motivació per a la lectura és una assignatura difícil en els nostres dies, ja que els mitjans audiovisuals han guanyat un terreny que anteriorment era el seu feu, resulta difícil competir contra dibuixos animats i encara més contra videojocs interactius. Per aquest motiu la lectura ha de ser promoguda i no tan sosl a l'escola sinó també a casa, ja que com tots sabem els nens copien els models que veuen a la seva casa.
Aquí exposem una sèrie de consells que considerem clau:

  1. Deixar al nen que triï les seves lectures en funció dels seus interessos i inquietuds (sempre que el nivell de la lectura sigui semblant al seu). Llegir periòdics esportius és una bona activitat si motiva al nostre fill i ho hem de potenciar si és del seu interès, encara que hem de potenciar altres tipus de lectures, ja siguin referents a altres temes d'interès com a animals, jocs, premsa, etc.
  2. Establir moments de lectura conjunta, podem aprofitar el cap de setmana per dedicar una estona per posar-nos a llegir tots en el saló.
  3. Llegir-li contes o històries, encara que ja els pugui llegir per si mateix, nosaltres li podem donar més vida i il·lusionar la seva lectura.
  4. Exercir de model, si nosaltres llegim ells llegeixen.
  5. Visitar periodicament la biblioteca del nostre municipi, aprofitar-ho per llegir, buscar llibres noves publicacions que siguin del nostre interès.
  6. Participar en activitats d'animació a la lectura de la nostra ciutat, lectures de contes per exemple.
  7. Una altra forma de motivar resulta establir un termometre de lectura en algun lloc visible de la casa, on cada un anota els llibres que ha llegit. Encara que convé tenir clar que malgrat que llegir molt és bó, també convé assegurar que entenen el que llegeixen.
  8. Facilitar-li lectures amb informació d'aspectes propers a ell/ella, de vegades podem trobar llegendes sobre llocs de la nostra ciutat. Així mateix, especialment quan són petits resulta fàcil escriure petites narracions en les quals siguin els protagonistes, potser és la millor manera de motivar-los.
  9. Una altra manera de llegir resulta aprofitar les noves tecnologies, especialment la recerca per internet i les enciclopèdies informatitzades, aquests mitjans tenen l'avantatge de tenir el suport audiovisual i solen ser més motivadores i enriquidores ja que permeten de forma més clara la interacció, al mateix temps que podem ensenyar als nostres fills a discriminar la informació rellevant d'aquella que no la és.
  10. Qui sap potser escrivint un blog conjuntament sobre els llibres que llegim a casa ...

Aquí us deixo un video, creiem que resulta molt clar i clau per potenciar la lectura des de casa:
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada